Przepisy

Paluszki

0,5 kg mąki, 1duża łyżka kwaśnej śmietany, 20 dag margaryny, 10 dag smalcu, 2 żółtka, łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wymieszaj wszystko, wyrób ciasto jak na pierogi, poznęcaj się fizycznie nad jego konsystencją (dobrze robi na stresy – odreagowanie psychiczne), wstaw na 0,5 godziny do lodówki. Rozsyp na stolnicy paczkę aromatycznego kminku i wymieszaj w ciasto, a następnie rozwałkuj na cienkie paluszki i ułóż na papierze do pieczenia na blasze. Teraz białkiem posmaruj z wierzchu paluszki i włóż do pieca na 180 stopni. Zarumienione wyciągnij, a po wystygnięciu nie będziesz chciał(a) się dzielić.

Smacznego.

paluszki.jpg

Piernik

4 całe jajka
2,5 szkl maki – 30 dag
1 szkl cukru – 20 dag
0,5 szkl. mleka
200g miodu
2 opakowania przyprawy korzennej lub czubatą łyżkę własnej przyprawy z przepisu poniżej
1 olejek rumowy (jak kto lubi)
2 kopiate łyżki kakao
1/2 kostki masła
1/2 słoika dżemu
2 łyżeczki sody

Miód roztopić z masłem w garnku- niemalże zagotować. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i resztę składników, a na koniec ostudzone ale jeszcze cieple masło z miodem.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę (mikserem) .
Piec około 1 godziny 180°C w wąskiej długiej foremce. Piernik wyrasta ogromny wysoki, pęka na garbie. Sprawdzić patyczkiem na środku przed wyciągnięciem czy ciasto dopiekło się. Jeśli nie to dać mu szanse:)
Można dać bakalie i orzechy do środka.

Przyprawa na wiele wypieków na zaś.
Cynamon 50 g
Imbir 15 g
Goździki 5 g
Kardamon 20 g
Gałka muszkatołowa 8 g
Ziele angielskie 5 g
Pieprz 8 g
Anyż 4 g lub 5 ziaren
Kolendra 5 g
Chili 3 g

Bułki

Rozczyn: 400g mąki pszennej typ 550 przesiewamy. Wlewamy do niej wymieszane 400ml letniej wody z łyżeczką miodu i soli. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i pozostawiamy na noc w ciepłym pomieszczeniu pod przykryciem.

Ciasto: Przesiewamy 600g mąki pszennej typ 550, dolewamy do niej rozczyn, jedną łyżkę oleju słonecznikowego, łyżeczkę soli, oraz 40g drożdży rozpuszczonych w 3/4 kubka letniej wody. Mieszamy ciasto, ugniatamy kulę i zostawiamy ją na godzinę pod przykryciem.

Formowanie: Kiedy ciasto już wyrośnie znowu je ugniatamy i wyrabiamy kulki ok. 100g i układamy na wysmarowanej masłem blasze. Przed włożeniem do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, skrapiamy je letnią wodą i nacinamy w połowie. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35min. Przed końcem czasu ponownie skrapiamy odrobiną letniej wody.

Chleb

Składniki na zaczyn:
50g zakwasu (używam zaczynu żytniego, ożywionego dzień wcześniej)
200g maki pszennej (używam mąki typu 650)
100g wody

Ciasto chlebowe:
300g zaczynu jw.
400g mąki pszennej typ 650
300g wody
1,5 do 2 łyżeczek soli
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
80g słonecznika łuskanego lub dyni albo mieszankę ulubionych ziaren

Ciasto ugnieść, dać wyrosnąć po paru godzinach ponownie ugnieść, uformować bochenek i włożyć do foremki (ja piekę w foremce silikonowej), dać ponownie wyrosnąć, naciąć w paru miejscach, skropić wodą, i włożyć do piekarnika 220 stopni zaparowanego wodą i piec około godziny w 180 stopniach.

Powrót do strony głównej

Ta strona powstała przy technicznej pomocy strony internetowe - ibex.pl. Wszelkie uwagi proszę wnosić w komentarzach lub pisać na info@pesel53.walbrzych.pl